

Advancing Careers in Research and Innovation 2024

Agenda





Day 1: Soft Skills and Career Development

9 Sep 2024

08:30 - 09:00	Registration and welcome coffee	
09:00 - 09:30	Introduction - ERA SHUTTLE & UNIST Career development office	
09:30 - 11:00	Assessment of the "Now" & Making a plan Lecturer: Daniel Mertens	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER @ MERTENS
	Short break (15 min)	
11:15 - 12:45	How to make career decisions in a scientific context	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER @ MERTENS
	Lecturer: Daniel Mertens	
	Short break (15 min)	
13:00 - 14:30	How to change behavior and attitude to advance your career	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER @ MERTENS
	Lecturers: Daniel Mertens & Markus Gyger	
	Lunch break (45 min)	
15:15 - 16:45	Negotiation and Conflict Management using Al Assistants	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER @ MERTENS

Lecturers: Daniel Mertens & Markus Gyger





Day 2: Improving Productivity with AI Tools

10 Sep 2024

08:30 - 09:00 Registration and welcome coffee

09:00 - 10:30 How to use large language models

Lecturer: Daniel Mertens

Short break (15 min)

10:45 - 12:15 Al Assistants for scientific writing and

literature review

Lecturer: Daniel Mertens

Short break (15 min)

12:30 - 14:00 Use of Al tools & Intellectual Property Rights

Lecturer: Ivana Vuka

Lunch break (45 min)

14:45 - 16:15 Al-based brainstorming & exploratory data

analysis

Lecturers: Daniel Mertens & Markus Gyger

SCIENTISTS NEED MORE
SCHILLER @ MERTENS

SCIENTISTS NEED MORE
SCHILLER & MERTENS

SCIENTISTS NEED MORE

SCHILLER 🚳 MERTENS





CERIC Central European Research Infrastructure Consortium

Day 3: R&I Funding and Research Management 11 Sep 2024

08:30 - 09:00	Registration and welcome coffee	
09:00 - 10:30	Understanding EU Funding Programs for Research & Innovation Lecturer: Rebecca Zammit	acrosslimits
	Short break (15 min)	
10:45 - 12:15	Good Scientific Practice - Overcoming Biases Lecturer: Daniel Mertens Short break (15 min)	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER @ MERTENS
12:30 - 14:00	Effective research data management is vital for the scientific communities Lecturer: Teodor Ivanoaica	CERIC Central Curopean Research Infrastructure Consortium
	Lunch break (45 min)	
14:45 - 16:15	Creating Bridges between academic	

research and non scientific stakeholders

Lecturer: Marcello Turconi





Day 4: Technology Transfer and Intellectual Property 12 Sep 2024

08:30 - 09:00 Registration and welcome coffee

09:00 - 10:30 Fundamentals of Knowledge/Technology

Transfer

Lecturer: Bernard Denis

Short break (15 min)

10:45 - 12:15 IP portfolio management - open innovation

Lecturer: Bernard Denis

Short break (15 min)

12:30 - 14:00 Transfer from academia: demand pull vs.

technology push

Lecturers: Sonia Utermann & Frank Graage

Lunch break (45 min)

14:45 - 16:15 Collaboration frameworks with industry

Lecturer: Bernard Denis













Day 5: Innovation and Entrepreneurship

13 Sep 2024

08:30 - 09:00 Registration and welcome coffee

09:00 - 10:30 Fundamentals of innovation and

entrepreneurship

Lecturer: Bernard Denis

Short break (15 min)

10:45 - 12:15 Business and market Planning for

Researchers and Academics

Lecturer: Ivana Marsic

Short break (15 min)

12:30 - 14:00 Pitching to investors and other research

funders

Lecturer: Ivana Marsic

Lunch break (45 min)

14:45 - 16:15 Exercise in creating successful spin-offs

Lecturer: Bernard Denis









